Czy jesienią jest coś lepszego niż pachnąca, gęsta, superrozgrzewająca… zupa? Poniższa ma jeszcze wiele innych zalet – jest bardzo szybka w przygotowaniu, zdrowa i ekomoniczna! Składniki dostępne w każdym sklepie i tanie – cebula, czosnek, dużo pomidorów i… bułka. Może być taka z wczoraj, damy jej drugą szansę. Zamiast lądować w koszu, doskonale sprawdzi się w zagęszczaniu naszej zupy!

(3-4 porcje)

  • 2 puszki lub ok 800g dobrej jakości słodkich pomidorów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerstwa bułka lub 2 kromki żytniego chleba
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1-2 szklanki bulionu lub wody
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • świeżo siekana bazylia
  • ricotta, jogurt grecki lub kwaśna śmietanka
  • ser parmezan lub cheddar
  • świeżo mielony pieprz

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Gdy cebula zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smażymy 3-4 minuty regularnie mieszając.

Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, cukier i pokruszone pieczywo. Całość smażymy aż pomidory się rozpadną, odstawiamy z ognia i lekko studzimy.

Dodajemy bazylię i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy do niej bulion i podgrzewamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem

Gorącą zupę przelewamy ją do miseczek. Podajemy z kleksem ricotty, startym serem i świeżo zieloną bazylią. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!