(4 porcje)

1 kalafior

4 ząbki czosnku

1 cebula

1,5 szklanki bulionu 

200ml mleka, dowolnego

3 łyżki startego sera typu parmezan

szczypiorek, do podania

oliwa z oliwek

1 łyżka masła lub oleju/oliwy, do smażenia

1 łyżeczka gałki muszkatołowej i słodkiej papryki

sól i pieprz

 

Kalafior dzielimy na cząstki, układamy razem z nieobranymi ząbkami czosnku na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200* ok 30-40 minut (w połowie pieczenia przewracamy; po upieczeniu kalafior powinien być miękki i zrumienieniony). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę, smażymy 2-3 minuty by się zeszkliła i lekko zrumieniła, przekładamy do garnka. Dodajemy upieczony kalafior, czosnek (wyciśnięty z łupinek), dolewamy bulion, mleko i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Blendujemy na gładką masę. Zupę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy ser, podgrzewamy. Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy oliwą. Gotowe!

 
drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!