(2 porcje)

  • 2 główki czosnku
  • 1 biała cebula
  • ok 500ml bulionu
  • 50ml śmietanki 30% / roślinnej lub mleka kokosowego
  • 1 czerstwa bułka lub kawałek chleba na zakwasie
  • 100g płatków migdałowychnek,
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Nieobrane ząbki czosnku układamy na aluminiowej blaszce. Pieczemy w 200* ok 25 minut.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną jak najdrobniej cebulkę. Gdy cebula się zeszkli przekładamy ją do garnka.

Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucamy migdały. Prażymy ok 2 minuty (aż się zezłocą). Połowę orzechów dodajemy do garnka z cebulą, resztę odkładamy na później.

Do garnka dolewamy śmietankę/ mleczko kokosowe i bulion, upieczony i wyciśnięty z łupinek czosnek, miąższ bagietki lub pokruszony chleb. Blendujemy całość na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy.

Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy resztą prażonych migdałów. Podajemy z gorącymi grzankami. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!