Gdy poranki stają się zimne i ciemne, w mieszkaniu zaczynają grzać kaloryfery, a my gorączkowo wyciągamy ciepłe swetry i kalosze – to znak, że pora wdrożyć system ekspresowej adaptacji do sezonu jesień-zima. Najlepiej postawić na pyszne rozgrzewające zupy! Więcej o ich super zaletach przeczytacie w moim nowym artykule na HELLOZDROWIE a tymczasem korzystajcie z przepisu!

(2 porcje)

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łodyżki suszonej trawy cytrynowej
  • ok. 8-10 suszonych liści limonki kaffir
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • puszka pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • prażone pestki dyni lub słonecznika
  •  gęsty jogurt
  • grzanki lub chlebek naan
  • pikantna oliwa

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, siekamy czosnek i imbir. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy 2-3 minuty, by zmiękła. Następnie dodajemy czosnek, imbir i przyprawy (kmin, ostrą paprykę, kolendrę, trawę cytrynową i liście limonki). Smażymy minutę i przekładamy całość do garnka.

Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory w puszce, dolewamy ok. 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut (by soczewica zmiękła i się rozpadła). Wyjmujemy z garnka liście limonki i blendujemy składniki na gładki krem. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem do smaku i podgrzewamy.

Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni, oliwą, grzankami lub chlebkiem naan. Smacznego!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!