Superchrupiące z zewnątrz, miękkie w środku ! Rozmaryn+sól,  to moja ulubiona kombinacja przyprawowa do ziemniaka :) Prostota górą, po raz kolejny!

(3-4 porcje)

  • ok  10 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól

Piekarnik nagrzewamy do 230*C.

Ziemniaczki dokładnie  myjemy i kroimy w cząstki. Płuczemy na sitku i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy aż ziemniaki lekko zmiękną, około 6-8 minut. Wylewamy wodę z garnka i do wciąż gorących ziemniaków dolewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i rozmaryn. Delikatnie potrząsamy garnkiem. Gdy oliwa równomiernie pokryje ziemniaki, wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę skórką do dołu, zachowując odstępy. Pieczemy 30-35 minut, lub do mometu gdy będą podpieczone z góry. Po wyjęciu z pieca możemy posypać ziemniaczki dodatkową porcją soli. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!