Przepyszne trufle orzechowe, z samych naturalnych składników! A potrzeba ich tylko pięć. I pięć minut roboty. No dobra, max 10. :)

(20 szt)

  • 1 szklanka płatków migdałowych /obranych migdałów (lub innych orzechów)
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 2-3 łyżki miodu lub 4-5 posiekanych daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego/masła lub delikatnej oliwy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • mielone migdały
  • mielone orzeszki ziemne
  • wiórki kokosowe
  • kakao
  • mąka kokosowa

Wszystkie składniki mielimy w blenderze do uzyskania jednolitej masy (jeśli jest zbyt gęsta dodajemy nieco więcej oleju lub wody – masa ma być takiej konsystencji, by dało się formować z niej kulki.

Masę nabieramy łyżeczką i lepimy kuleczki wielkości orzechów włoskich. Obtaczamy w mielonych migdałach lub płatkach kokosowych. Schładzamy w lodówce. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!