Dorsz zdecydowanie nie jest moją ulubioną rybą, uważam że sam w sobie jest nieco ‚mdławy’… dlatego tez potrzebuje wyrazistych dodatków! Dziś apgrejdujemy jego smak pyszną aromatyczną posypką z orzechów i ziół, cytryną i .. winem ?:) Przepis prosty jak barszcz. Chyba zacznę celebrować rybne piątki!

(2 porcje)

  • 2 filety z dorsza/mintaja lub innej ryby (każdy po ok 150-200g)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • garść obranych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano/bazylii lub innych ulubionych ziół (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • ok 100ml białego wina (ew wody i soku z cytryny)
  • ryż jaśminowy/basmati
  • pieczone warzywa/ pieczone ziemniaki 
  • świeże zioła / twardy ser, starty (do posypania)

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

Cytrynę kroimy na pół, jedną połówkę kroimy w plastry, z drugiej wyciskamy sok. Do soku dodajemy posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy, posiekaną natkę, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy.

Filety myjemy i osuszamy, nacieramy oliwą, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, na dnie układamy plasterki cytryny a na nich kawałki ryby. Na dorsza nakładamy po 1-2 łyżki przygotowanej „panierki”.

Całość podlewamy winem i zapiekamy  ok 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia na każdy z filetów kładziemy po łyżeczce masła. Bezpośrednio przed podaniem rybę możemy posypać dodatkową porcją ziół lub startym serem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!