(3-4 porcje)

  • 1 średnia zielona i żółta cukinia (lub 2 jednokolorowe)
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 100g salami, opcjonalnie
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g sera cheddar (lub innego np mozarella )
  • 500ml passaty pomidorowej
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • sól   pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

Do garnuszka wlewamy passatę, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut (do zgęstnienia).

W międzyczasie warzywa kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzamy łyżkę oliwy i 1/3 sosu pomidorowego. Na sosie układamy naprzemiennie cukinię, ziemniaki i salami (jak na zdjęciu powyżej). Zalewamy resztą sosu, posypujemy ziołami i zapiekamy 45-50 minut (10 minut przed końcem posypując zapiekankę serem). Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!