(4 porcje)

  • 400g piersi z kurczaka lub indyka 
  • 150-200g suchego makaronu
  • 700g dyni, użyłam hokkaido
  • 1 kulka mozarelli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól     pieprz
  • Dynię kroimy w kostkę, wykładamy na papier do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200* ok 25 minut.

    W międzyczasie makaron podgotowywujemy, odcedzamy zachowując ok 100ml wody z garnka.

    Kurczaka kroimy w ok 1cm plastry. Cebulkę siekamy jak najdrobniej. Na patelni (najlepiej nieprzywierającej i jak największej!) rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulkę. Gdy zmięknie wrzucamy kawałki kurczaka, rozmaryn i smażymy kilka minut by mięso się zrumieniło, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy z ognia.

    Dodajemy koncentrat i makaron, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i dodajemy tyle wody z makaronu by powstał dość gęsty sos. Przekładamy całość do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek.

    Na wierzchu układamy upieczone kawałki dyni i lekko dociskamy łyżką. Zapiekamy w 200* ok 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia, na wierzchu zapiekanki układamy poszarpane kawałki mozarelli. Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!