nie masz? nie lubisz? nie możesz? KULINARNE ZAMIENNIKI

naszła Cię niesamowita ochota na brownie, ale przecież jesteś na diecie? chcesz zrobić babeczki, ale nie masz jajka? nie wiesz, czym mógłbyś zastąpić masło? nie możesz jeść glutenu? masz alergię na orzechy? hej hej – nic straconego! Stworzyłam dla Ciebie podręczną bazę zamienników.

Dzięki niej bez problemu zmodyfikujesz prawie każdy przepis, tak by idealnie dopasował się do Twoich preferencji i zawartości kuchennych szafek :)

zastąpią 1 jajko jako spoiwo:

  • 1 łyżeczka chia/siemienia lnianego + 1 łyżki wody
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego + 50 ml wody
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej/kukurydzianej + 2 lyzki wody
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia + 1 lyzki wody + 1 lyzka oleju

świetnie zastąpią 1 jajko w słodkich wypiekach i chlebkach

  • 1/2 rozgniecionego banana / upieczonego batata /dyni (desery, babeczki, slodkie chleby)
  • 50ml oleju
  • 1/4 szklanki jogurtu / zblendowanego tofu
  • 3 lyzki aquafaby (czyli tej gęstej ‚wody’ która zostaje po odsączeniu np ciecierzycy z puszki)

100g masła możemy zastąpić zastąpić:

  • 100g miękkiego, zblendowanego awokado (świetne w szczególności do brownies i ciast czekoladowych!)
  • 100g puree z buraka (brownies i ciastka np red velvet)
  • 100g banana (muffiny, babeczki, chlebek bananowy)
  • 100g zblendowanego upieczonego batata (muffiny, babeczki, ciasto marchewkowe)
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu greckiego
  • 70g masla orzechowego (np do owsianych ciasteczek, granoli, batoników zbożowych)

mleko krowie zastąpić możemy w proporeji 1:1 ulubionym mlekiem roślinnym, np

  • sojowym (stosunkowo najpopularniejsze, w smaku lekko mdłe)
  • ryżowym (lekko słodkawe)
  • migdałowym (moje ulubione! nadaje lekko orzechowy posmak, świetne np do ciasta marchewkowego)
  • kokosowym

in progress

1 szklankę białego cukru zastąpić możesz:

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanką cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 1 szklanką ksylitolu
  • 2/3 szklanki syropu z agawy/syropu klonowego  (zmniejsz ilosc dodawanego plynu i temp pieczenia o ok 20C)
  • ok 1/2 szklanki namoczonych i zblendowanych daktyli lub suszonych śliwek
  • 1 lyżeczką stewii

część cukru z przepisu zastąpić możesz też (oczywiście nie zawsze, ale spokojnie np w czekoladowych ciastach czy muffinkach) domowym dżemem

 

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!