(3 porcje)

  • 3 pełnoziarniste lub kukurydziane tortille     
  • 400g piersi z kurczaka
  • 1 duże miękkie awokado    
  • roszponka    
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • kilkanaście listków świeżej mięty lub bazylii           
  • 1 duże dojrzałe mango     
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • sól i pieprz

Kurczaka kroimy w paseczki i przekładamy do miseczki. Dodajemy składniki marynaty, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na ok 10 minut.

W międzyczasie obieramy i kroimy mango, blendujemy razem z miętą i sokiem z cytryny (nie za długo – masa ma być nieco grudkowata).

Patelnię nagrzewamy i smażymy kurczaka kilka minut, do zrumienienia.

Tortille smarujemy sosem z mango. Na wierzchu układamy roszponkę, podsmażonego kurczaka, plasterki awokado. Zwijamy jak najciaśniej. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!