rozowe nalesniki10 rozowe nalesniki4 rozowe nalesniki8 rozowe nalesniki15

Hej, gwarantuję że po takim śniadaniu dzień od razu będzie milszy! Przepis na naleśniki nie jest zbyt odkrywczy, jeśli macie swoje stałe ulubione i sprawdzone proporcje śmiało ich użyjcie! Jedyne do czego dzisiaj inspiruję, to mieszanie ciasta z naturalnymi barwnikami :) 

 

(2 porcje)

  • 1 szklanka  krowiego MLEKA 3,2% lub roślinnego
  • 1/3 szklanki WODY GAZOWANEJ (można zastąpić mlekiem)
  • 2 małe JAJKA
  • 3/4 szklanki MĄKI (pszennej Szymanowskiej, pełnoziarnistej lub ryżowej)
  • 1,5 łyżki ROZPUSZCZONEGO MASŁA/ OLEJU KOKOSOWEGO
  • 1/2 UGOTOWANEGO BURAKA (lub ok 2-3 łyżki soku z buraka)
  • szczypta CYNAMONU
  • szczypta SOLI

 

DO PODANIA:

  • JOGURT GRECKI/NATURALNY/RICOTTA/MASCARPONE
  • KONFITURA WIŚNIOWA/PORZECZKOWA
  • ŚWIEŻA MIĘTA
  • SYROP KLONOWY

nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!

Buraka po ugotowaniu ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dobrze odsączamy na sitku. Sok dodajemy do pozostałych składników, które w blenderze lub przy użyciu miksera miksujemy na gładką masę. (powinna być gęstawa i lejąca, jak śmietanka kremówka). Ciasto odstawiamy na 5-10 minut. Patelnię mocno nagrzewamy. Przy użyciu dużej łyżki nabieramy porcję ciasta, rozprowadzamy równomiernie na patelni i smażymy ok 1 minutę z każdej strony. Naleśniki smażyć możemy na suchej patelni (jeśli mamy nieprzywierającą), lub przed smażeniem każdego posmarować ją niewielką ilością tłuszczu.

[print-me]
SZUKAJ INNYCH PRZEPISÓW Z KATEGORII PANKEJK PLACEK NALEŚNIK
[latest_post type=’boxes’ number_of_posts=” number_of_colums=’4′ order_by=’title’ order=’DESC’ category=’pankejk’ text_length=’0′ title_tag=’h6′ display_category=’0′ display_time=’0′ display_comments=’0′ display_like=’0′ display_share=’0′]
drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!