Choć schabowy to klasyk nad klasyki, w mojej kuchni jeśli już (choć i tak niezwykle rzadko) zdarza się panierowany kąsek, to z kurczaka. Za to wieprzowina w formie pieczonej jak najbardziej gości! Schab, jako że chudy, trzeba na niego uważać bo lubi zamieniać się w suchą podeszwę. Dlatego też ważne by zapiekać go pod przykryciem! Owoce dzięki dużej ilości wody nie pozwolą mu wyschnąć i stworzą pyszny słodko-kwaśny aromatyczny sos.  Czas zakasać rękawy i gotować!

(3-4 porcje)

  • 500g polędwiczek wieprzowych / schabu lub kurczaka
  • 2 zielone dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki konfitury żurawinowej
  • 1 łyżka mąki ( bezglutenowa ok) 
  • 1 łyżka miodu/syropu klonowego
  • oliwa z oliwek
  • 5-6 goździków
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

Mięso kroimy w ok 1cm plastry i rozbijamy tłuczkiem na jak najcieńsze fileciki. Oprószamy z obydwu stron pieprzem, mąką i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy składniki marynaty, całość mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na ok 15 minut.

W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy miód, cynamon, goździki i pokrojone na cząstki gruszki. Smażymy do lekkiego zrumienienia, 1-2 minuty z każdej strony i układamy na dnie żaroodpornego naczynia.

Na tej samej patelni obsmażamy kawałki mięsa. Wraz z marynatą przekładamy je do naczynia z gruszkami. Dodajemy konfiturę, podlewamy ok 100ml wody, przykrywamy i zapiekamy ok 35-40 minut (10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę by mięso lekko podpiekło się z góry.)

Przed podaniem całość posypać możemy świeżymi ziołami. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!