(1 porcja)

  • 2 grube kromki chleba żytniego na zakwasie
  • 2-3 plasterki sera koziego lub pleśniowego
  • 2 plastry szynki parmeńskiej lub innej ulubionej
  • 2 grube plastry miękkiego awokado
  • rukola
  • oliwa z oliwek

Kromki chleba nacieramy oliwą i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy ok 1-2 minuty do podrumienienia, przewracamy. Na jednej kromce układamy naprzemiennie ser, szynkę, ser i przykrywamy drugą kromką (od strony zrumienionej).

Smażymy minutę (dociskając chlebki by ser się rozpuścił. Przewracamy, smażymy kolejną minutę. Przekładamy na talerz, przecinamy w poprzek na pół, na wierzchu układamy plasterki awokado i rukolę, skrapiamy oliwą. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!