Tomek narzeka troszkę ostatnio, że ma już dość leczo.. nie dlatego, że jest niedobre, tylko dlatego, że jemy je ostatnio z dość… dużą częstotliwością :) Co ja poradzę, kocham paprykę a leczo to ostatnio moje ulubione danie! Gar rozgrzewającego leczo jest dobry na wszystko co złe, nawet latem. Szczególnie, że zaczyna się sezon na paprykę i wychodzi bardzo tanio. Moje leczo za każdym razem smakuje nieco inaczej – w zależności od tego co akurat mam w lodówce, dodaję do niego cukinię, bakłażana,suszone pomidory…czasem nawet posiekany seler naciowy! Musicie pokombinować wg własnych upodobań! Lepiej zróbcie od razu duużą porcję – zaoszczedzicie czas i obiad będzie na kilka dni (o ile nie zjecie całego  w 1 dzień – trochę uzależnia :D.) Żeby wszyscy byli usatysfakcjonowani proponuję dziś 2 wersje: klasyczną (z mięsem) i całkowicie warzywną,  wegańską :)

A może macie ochotę na moje podobne LECZO Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI  ?

(spory garnek)

    • 3 duże czerwone papryki
    • 2 zielone papryka
    • 2 duże cebule
    • 1 cukinia i/lub 1 bakłażan 
    • 3 ząbki czosnku
    • ok 10szt suszonych pomidorów w oliwie (opcjonalnie)
    • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych słodkich pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • po 1 łyżeczce ostrej i wędzonej papryki
    • oliwa z oliwek
    • sól   pieprz
    • ok 300g dobrej jakości kiełbaski wieprzowej/drobiowej, kabanosów lub np piersi z kurczaka
    • ok. 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody

Cebulę i papryki  kroimy ok 1,5cm kostkę. Cukinię (i/lub bakłażana) dzielimy wzdłuż na ćwiartki i kroimy w plasterki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.

Jeśli używamy mięsa – kroimy je w drobną kosteczkę, smażymy na patelni aż mocno się zrumieni i odkładamy na osobny talerzyk.

Jeśli nie używamy mięsa – od razu przechodzimy do smażenia warzyw – na patelnie z rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę  cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone papryki, suszone pomidory (jeśli ich używamy), przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zwiększamy lekko ogień i smażymy całość 6-8 minut co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią.

Dodajemy cukinię/ bakłażany, smażymy dalej – ok 5-6 minut. Dodajemy pomidory, koncentrat, podsmażone mięso. Doprawiamy wg upodobań dodatkową ilością przypraw, solą i pieprzem.

Gotujemy na małym ogniu aż leczo zgęstnieje (ok. 15-20 minut). Jeśli jest zbyt gęste dolewamy trochę bulionu lub wody.  Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!