(ok 8 sztuk)

  • ok 400g filetu z łososia 
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 świeżego ananasa, pokrojonego lub 1 puszka ananasa w zalewie
  • 1 duża cebula
  • masło, do podania
  • świeża pietruszka lub kolendra, do podania
  • sezam, do podania
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

 

W naczynku łączymy składniki marynaty. Dodajemy pokrojonego w 2-3cm kostkę łososia, mieszamy i odstawiamy.

Ananas i papryki kroimy w kostkę. Cebule dzielimy na ćwiartki, każdą z nich na 2-3 części.

Składniki nadziewamy na przemian na patyczki. Grillujemy na grillu lub patelni, ew podpiekamy w piecu nagrzanym do 200*C przez ok 15 minut.

Przed podaniem polewamy roztopionym masłem i posypujemy sezamem i świeżą pietruszką lub kolendrą.Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!