(ok 8 sztuk)

  • ok 300g krewetek (świeże lub rozmrożone)
  • 1 melon (np Galia)
  • 2 cebule
  • 1 papryka, opcjonalnie
  • masło
  • świeża pietruszka lub kolendra

 

 

  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta chilli w proszku / płatków chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryka w proszku 
  • 3 łyżŻi oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

 

 

W naczynku łączymy składniki marynaty. Dodajemy krewetki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 10 minut.

Obranego melona kroimy w kostkę. Cebule dzielimy na ćwiartki, każdą z nich na 2-3 części. Papryki kroimy w kostkę.

Składniki nadziewamy na przemian na patyczki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy papryką, solą, pieprzem. Grillujemy na grillu lub patelni, ew podpiekamy w piecu nagrzanym do 200*C przez ok 15 minut.

Przed podaniem polewamy roztopionym masłem i posypujemy świeżą pietruszką lub kolendrą.Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!