Szykujesz grilla? Posiadówkę? Znajomi wpadają na mecz? Ten sos nada się do wszystkiego. Mięsa. czipsów, warzyw, można też wyjadać paluchem z rondla. JEST PYSZNY.  Gwarantuje Wam, że Wasz chłopak, mąż, tata, brat, siostra, przyjaciółka, sądsiadka, znajomi z pracy, pani Ela z warzywniaka pokochają Was za ten przepis. Dobrze się przechowuje, więc lepiej zrobić od razu podwójną porcję :D

(1 słoik)

  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1-2 łyżeczki wędzonej papryki, słodkiej i ostrej papryki
  • kilka kropel tabasco, opcjonalnie
  • 1 łyżka sosu Worcestershire, opcjonalnie
  • płatki chilli, opcjonalnie
  • sól i pieprz

 

 

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i przyprawy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i smażymy mieszając ok minutę. Dodajemy pozostałe składniki, zmniejszamy ogień i gotujemy kilkanaście minut by sos zgęstniał. Gotowe!

Przyznam, że mile widziane są tutaj modyfikacje ilości poszczególnych składników – smak naprawdę zależy od rodzaju użytej musztardy, pomidorów, keczupu, ilości miodu!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!