(2 porcje)

  • 200g łososia wędzonego na gorąco
  • 200g makaronu vermicelli z fasoli mung/ sojowego, ugotowanego
  • 200g ulubionych mrożonych warzyw (u mnie brokuły, marchewka, kukurydza) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebula    
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek    
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • chilli w proszku (lub 1 posiekana suszona papryczka chilli)
  • pieprz

Łososia dzielimy na mniejsze cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na woku (lub patelni z nieprzywierającym dnem) rozgrzewamy oliwę, gdy się nagrzeje dodajemy posiekany drobno czosnek, cebulę i chilli. Smażymy ok 1-2 minuty po czym dodajemy mrożone warzywa. Smażymy kilka minut aż zmiękną.

W osobnym naczynku łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, cukier (gdyby sos był zbyt gęsty można dolać parę łyżek wody) i wlewamy całość na patelnię, mieszamy i gotujemy chwilę by ocet złagodniał. Pod koniec smażenia dodajemy łososia i makaron, delikatnie mieszamy. Posypujemy świeżą kolendrą i/lub ziarnami sezamu. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!