Lets be honest- rewetki do najtańszych nie należą, więc nie zawsze warto eksperymentować ze skomplikowanym przepisem jeśli nie mamy zbyt dużego doświadczenia. (a ja go nie mam;) Ta słodko-pikantna marynata na bazie czosnku, miodu, chilli i oliwy to jedna z moich ulubionych – super prosta do zrobienia, pasuje do owoców morza, drobiu czy pieczonych warzyw.  Aha – dodaję sos sojowy na koniec – zbyt długo smażony w moim odczuciu staje się gorzki.

(2 porcje)

  • 250g krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
  • makaron ryżowy/sojowy/udon/spaghetti
  • pęczek świeżej pietruszki/kolendry
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka miodu 
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • mąka ziemniaczana/skrobia kukurydziana (opcjonalnie – 1 łyżeczka)
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • płatki chilli/chilli w proszku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Umyte i osuszone krewetki przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, sok z cytryny, miód. Mieszamy i schładzamy w lodówce min. 10 minut. W tym czasie makaron gotujemy al dente i odcedzamy (zostawiając ok 1/3 szklanki wody z makaronu).

Schłodzone krewetki (wraz z marynatą) wykładamy na  rozgrzaną patelnię, smażymy 1-2 minuty z każdej strony aż staną się różowe i lekko się zrumienią. Zmniejszamy ogień , dolewamy sos sojowy wymieszany z mąką, łyżkę posiekanej pietruszki, smażymy minutę po czym dodajemy makaron, mieszamy. Wykładamy na talerze, posypujemy dodatkową ilością pietruszki. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!