(1 mała tortownica)

  • 600g twarogu sernikowego
  • 200g mascarpone
  • 2 czybate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka + 2 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 200ml mleka kokosowego
  • 50g miękkiego masła lub oleju kokosowego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru lub ksylitoli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 1 słoiczek konfitury z wiśni lub porzeczek 
  • 200ml mleka kokosowego
  • 100g mascarpone
  • 100g gęstego jogurtu greckiego
  • miód/cukier/ksylitol (do smaku)

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy rózgą. Migdały mielimy na proszek, wsypujemy do miski, dodajemy cukier, brandy, kakao mieszamy, Dodajemy roztrzepane jajka i pokrojone masło, mieszamy rózgą do uzyskania dość jednolitej masy. Łączymy z lekko osudzoną czekoladą. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w 175* ok 12 minut.

Gdy spód się piecze, do miski wkładamy twaróg i ricottę/mascarpone, dodajemy mąkę, wanilię i cukier,  miksujemy na małych obrotach powoli dodając jajka i wlewając mleko kokosowe do uzyskania jednolitej masy.  Podpieczony spód smarujemy konfiturą z wiśni, na nią wylewamy masę serową. Ciasto wkładamy spowrotem do piekarnika nagrzanego do 190* i pieczemy 15 minut, zmniejszamy temp do 120* i dopiekamy sernik jeszcze ok 50-60minut .*

Mascarpone, jogurt grecki i mleko kokosowe ubijamy na niskich obrotach obrotach mikserem / mieszamy rózgą, dosładzamy do smaku. Masę wykładamy na wystudzone ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i schładzamy. Gotowe!

*Studzimy powoli, początkowo uchylając drzwiczki wyłączonego piekarnika, dopiero później wyjmując go na blat. (dzięki temu pozostanie równy i nie powinien opaść)

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!