sernikobrownie-z-porzeczkami sernikobrownie-z-porzeczkami2

(1 mała tortownica)

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA SERNIK POWINNY BYĆ W TEMP. POKOJOWEJ!

MASA SEROWA:

  • TWARÓG SERNIKOWY (zmielony 3krotnie) (600g)
  • SER RICOTTA (lub MASCARPONE) (200g)
  • MĄKA ZIEMNIACZANA (2 czubate łyżki)
  • 2 DUŻE JAJKA + 2 ŻÓŁTKA
  • CUKIER / KSYLITOL (2/3 szklanki)
  • BIAŁA CZEKOLADA (100g)
  • ZIARENKA Z 1 LASKI WANILII (opcjonalnie)

SPÓD BROWNIE:

  • MASŁO (100g)
  • GORZKA CZEKOLADA (100g)
  • MĄKA/ ZMIELONE MIGDAŁY (75g)
  • CUKIER / KSYLITOL (75g)
  • 1 DUŻE JAJKO

DODATKOWO:

  • GĘSTY DŻEM / KONFITURA PORZECZKOWA (ok 200g)

W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier i czekoladę. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy rózgą, dolewamy ostudzoną masę czekoladową i  przesianą mąkę. Mieszamy rózgą lub mikserem by składniki dokładnie się połączyły. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną lekko masłem formę. Pieczemy w 180* ok 20 minut.

Gdy brownie się piecze, białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do miski wkładamy twaróg i ricottę/mascarpone, dodajemy mąkę, wanilię i cukier. Całość miksujemy na małych obrotach, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Na koniec dolewamy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy. Podpieczony spód smarujemy konfiturą z porzeczek, na nią wylewamy masę serową. Ciasto wkładamy spowrotem do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temp do 100* i dopiekamy sernik jeszcze ok 50-60minut .* Gotowe!

*Studzimy powoli, początkowo uchylając drzwiczki wyłączonego piekarnika, dopiero później wyjmując go na blat. (dzięki temu pozostanie równy i nie powinien opaść)

[print-me]
[latest_post type=’boxes’ number_of_posts=” number_of_colums=’4′ order_by=’title’ order=’ASC’ category=’ciasto’ text_length=’0′ title_tag=’h6′ display_category=’0′ display_time=’0′ display_comments=’0′ display_like=’0′ display_share=’0′]
drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!