(2 porcje)

  • tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy (jaglana/jęczmienna/bulgur
  • 100g sera feta 
  • 1/2 zielonego ogórka 
  • 1 czerwona cebulka
  • garść posiekanych orzechów nerkowca 
  • ulubione świeże zioła (u mnie po 1 łyżce posiekanych: bazylii, mięty, szczypiorku)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki miodu, opcjonalnie 
  • sól  i  pieprz

Nerkowce siekamy i prażymy na schej patelni ok 1-2 minuty. Obrane górki kroimy w kosteczkę, cebulkę siekamy drobno. Przekładamy do miski, dodajemy tuńczyka i posiekane zioła i orzechy.

W naczynku łączymy oliwę, sok z cytryny i miód. Sos wlewamy do sałatki, dodajemy pokruszony ser feta, całość doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!