Kolejna odsłona sałatki z burakiem, w wersji bardziej na jesień – wykorzystując sezon na śliwki – polana śliwkowym winegretem. Pyszna pyszna pyszna, polecam, obecnie to jedna z moich ulubionych salatek :)

Inne sałatki z pieczonym burakiem znajdziecie np tutaj:

sałatka z pieczonym burakiem, rukolą, jajkiem i prażonymi orzechami włoskimi

sałatka z kurczakiem, gruszką, pieczonym burakiem i rukolą

(2 porcje)

  • ok 50g sera cheddar, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 upieczony w folii burak (np z tego przepisu)
  • garść orzechów włoskich
  • 2 garście miksu sałat (u mnie rzymska, roszponka i endywia)
  • kiełki buraka (można też użyć innych kiełków lub pominąć)
  • 2 dojrzałe, miękkie śliwki
  • ok 100ml oliwy z oliwek
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka octu winnego /jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
[/vc_column][/vc_row]

SOS:

Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Przekładamy do garnuszka, dodajemy miód, cynamon i smażymy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Odstawiamy z ognia, studzimy i przecedzamy przez sitko do osobnego naczynka. Dodajemy oliwę, ocet, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej miodu.

SAŁATKA:

Sałaty przekładamy do dużej miski, polewamy połową winegretu i mieszamy dłońmi by listki pokryły się sosem. Wykładamy na talerze . Na sałatach układamy obranego i pokrojonego w cienkie plasterki buraka i plasterki sera. Posypujemy posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i kiełkami. Bezpośrednio przed podaniem polewamy resztą sosu. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!