Kocham wszystko co buraczane :) Gdyby tylko ten nieszczęsny burak tak nie barwił dłoni i deski do krojenia… polecam do obierania i krojenia używać jednorazowych rękawiczek i kroić buraka na talerzu! Zamiast orzechów włoskich użyć możecie innych orzechów – pistacji, migdałów, myślę że i podprażone orzechy laskowe będą tu super smakować.

(2 porcje)

  • świeża rukola ( garść)
  • 1 średniej wielkości obrany i upieczony w folii  burak
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 ugotowane jajka
  • 4 plastry sera koziego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki wody

Rukolę układamy na talerzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko kroimy w plastry, buraka kroimy na pół a następnie w dość cienkie plasterki i kładziemy na listkach rukoli. Posypujemy posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami i pokrojonym w paseczki serem.

Składniki sosu mieszamy w miseczce i skrapiamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!