(2 porcje)

  • 150g ugotowanego al dente makaronu lub ulubionej kaszy (polecam gryczane)
  • 1 średniej wielkości batat lub ziemniak
  • 2 papryki
  • 2 garście miksu sałat
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, cynamon
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • świeża pietruszka lub kolendra, do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C.

Bataty i papryki kroimy w plastry lub kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i przyprawy, mieszamy i przekładamy na wyłożoną woskowanym papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy ok 20-25 minut, do miękkości. (w trakcie pieczenia warto przemieszać warzywa 1-2 razy)

Sałaty przekładamy do misek. Dodajemy makaron/kaszę, upieczone warzywa, skrapiamy oliwą, posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami i świeżymi ziołami. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!