(1 porcja)

  • 125g łososia (wędzonego na gorąco lub ew. upieczonego w folii)
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 twarda gruszka
  • 6-8 pomidorków cherry
  • 1 miękkie awokado
  • garść roszponki
  • garść kielków słonecznika, opcjonalnie
  • 2 łyżeczki czarnego lub białego sezamu, podprażonego na suchej patelni
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, opcjonalnie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

W naczynku łączymy składniki dressingu.
Wydrążone awokado i obrane mango kroimy w kostkę, gruszkę w plasterki.

Roszponkę i kiełki przekładamy do dużej miski, miksujemy z połową sosu i przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy pokrojone owoce, awokado, poszarpanego łososia i pomidorki.

Posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami sezamu i posiekaną bazylią.
Polewamy resztą dressingu bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!

 

xvxvxv

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!
Total
13
Shares