Idealna salatka powinna być przede wszystkim zdrowa i SYCĄCA! dlatego też, poza zieleniną i białkiem, ważne jest by przemycić w niej trochę zdrowych węglowodanów. W dzisiejszej sałatce czai się kasza jęczmienna (jedna z moich ulubionych). Całość przygotujecie w kilkanaście minut, idealna na lekki obiad, kolację czy do lunchboxa. Jeśli jednak planujecie sałatkę zrobić kilka godzin przed spożyciem – pamiętajcie by sosem polać ją bezpośrednio przed zjedzeniem, by zachowała apetyczny wygląd!

(2 porcje)

  • 2 garście świeżej rukoli
  • 300g piersi z kurczaka 
  • 1 mały, upieczony w folii burak
  • 1 gruszka
  • 1/2 szklanki ulubionej kaszy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól i pieprz

Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy mięso, posypujemy papryką i pieprzem i smażymy kilka minut aż równomiernie się zrumieni.

W naczynku łączymy składniki dressingu. Do dużej miski wrzucamy rukolę, dodajemy ugotowaną kaszę, kurczaka i pokrojoną w ok 1cm kostkę gruszkę. Polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Na sałatce układamy pokrojonego w kostkę buraka*. Gotowe!
*buraka dodaję na koniec by nie zabarwił całej sałaty na różowo :)

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!