sałatka z kurczakiem balsamicznym, czerwoną papryką, chrupiącą kaszą i pestkami dyni

sałatka z kurczakiem balsamicznym, czerwoną papryką, chrupiącą kaszą i pestkami dyni

Uwielbiam sałatki. Nie tylko dlatego, że są szybkie w przygotowaniu, można do nich dodać niemal wszystko i miksować smaki do woli. Są też wyjątkowo fotogeniczne, co pozwala oszczędzić wiele czasu przy fotografowaniu ;). 

(2 porcje)

  • ok 300g PIERSI Z KURCZAKA
  • 1/2 czerwonej PAPRYKI
  • 7-8 POMIDORKÓW CHERRY/ 1 dojrzały POMIDOR
  • garść świeżej RUKOLI lub ROSZPONKI
  • KIEŁKI BURAKA (lub inne dowolne – opcjonalnie)
  • PRAŻONA KASZA GRYCZANA (opcjonalnie – np. z tego przepisu)
  • 2 łyżki PESTEK DYNI ( do posypania)
  • OCET BALSAMICZNY
  • OLIWA Z OLIWEK
  • SÓL I PIEPRZ

MARYNATA DO KURCZAKA:

  • 1 łyżka SOSU SOJOWEGO
  • 3 łyżki OCTU BALSAMICZNEGO
  • 1 łyżeczka MIODU
  • SZCZYPTA SŁODKIEJ PAPRYKI i CYNAMONU (opcjonalnie)
  • 2 łyżki OLIWY Z OLIWEK

 

nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz na Ceneo!

Kurczaka kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty, dobrze mieszamy i schładzamy w lodówce ok 20 minut. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Na talerze wykładamy rukolę/roszponkę i kiełki. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pomidorki i kaszę. Na wierzchu układamy ciepłe kawałki kurczaka, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy pestkami dyni. Gotowe!

[print-me]
SZUKAJ INNYCH PRZEPISÓW Z KATEGORII SAŁATKA
[latest_post type=’boxes’ number_of_posts=” number_of_colums=’4′ order_by=’title’ order=’DESC’ category=’salatka’ text_length=’0′ title_tag=’h6′ display_category=’0′ display_time=’0′ display_comments=’0′ display_like=’0′ display_share=’0′]
drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!