(2 porcje)

  • 2 jajka ugotowane na miękko
  • 2 kromki ulubionego pieczywa
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki ciecierzycy, odsączonej
  • 2 garście dowolnego miksu sałat
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, curry
  • oliwa z oliwek
  • świeża pietruszka, opcjonalnie do posypania
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

W naczynku łączymy składniki dressingu. Sałaty wrzucamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidorki, polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Wykładamy na osobne talerzyki. Na wierzchu kładziemy przekrojone jajko.

Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy przyprawy, ciecierzycę i chleb. Smażymy 3-4 minuty co jakiś czas mieszając, tak bye grzanki w miarę równomiernie się zrumieniły. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy sałatkę ciepłymi grzankami, ciecierzycą i świeżą pietruszką. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!