Lubicie groszek cukrowy? Więcej o super właściwościach groszku  przeczytacie w moim artykule na HELLOZDROWIE!

(2 porcje)

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 200 g świeżego groszku cukrowego
  • 2 mała zielona cukinia
  • 200 g sera koziego w kulkach
  • garść rukoli lub roszponki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki podprażonych pestek słonecznika
  • sos sojowy
  • miód
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Pierś z kurczaka kroimy w paski i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, słodką paprykę. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na ok. 15 minut.

W międzyczasie ze strączków groszku usuwamy końcówki, a cukinię kroimy wzdłuż w cieniutkie paski (świetnie sprawdzi się też użycie obieraczki do warzyw!).

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy paski cukinii 2-3 minuty z każdej strony, by nabrały lekko złotego koloru. Odkładamy je na osobny talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na wciąż rozgrzaną patelnię przekładamy kurczaka (wraz z marynatą) i obsmażamy. Gdy mięso się zrumieni, dodajemy strączki groszku. Całość smażymy jeszcze ok. 4-5 minut.

Cukinię, kurczaka i groszek łączymy delikatnie z rukolą i pestkami słonecznika. Wykładamy na talerze i skrapiamy oliwą. Na wierzchu sałatki układamy kawałki sera koziego. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!