Kolorowa sałatka z owocami i kaszą – uwielbiam ! Dzisiaj bezwstydnie łączę tyle pozornie nie pasujących do siebie rzeczy, zmieszane w jednej misce smakują przepysznie! Oczywiście sałatkę możecie modyfikować według własnych upodobań, dodać inne warzywa które zalegają w lodówce, kaszę bulgur zastąpić np kaszą jęczmienną czy jaglaną. Zamiast orzechów włoskich i pekanów sprawdzą się tez migdały czy podprażone orzechy laskowe. A żeby było jeszcze bardziej treściwie dodajcie podsmażoną pierś z kurczaka !

(2 porcje)

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur lub jęczmiennej/jaglanej
  • garść winogron
  • garść czarnych oliwek
  • 1 nektarynka lub brzoskwinia
  • 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 6-7 suszonych pomidorów w oliwie
  • garść orzechów pekan / włoskich, podprażonych na suchej patelni
  • garść sałaty lodowej lub roszponki 
  • garść kiełków słonecznika (lub innych, opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżej pietruszki/bazylii lub mięty
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Orzechy lekko siekamy i prażymy na suchej patelni aż zaczną przyjemnie pachnieć. Papryki kroimy w cienkie paseczki, ogórka, cebulkę i nektarynki w plasterki, (cebulkę jak najcieniej !) oliwki i winogrona na połówki.

Do miski przekładamy sałatę, dodajemy resztę warzyw i owoce, ugotowaną kaszę, orzechy, kiełki, pokrojone pomidory i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem.

W naczynku łączymy składniki sosu. Składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.  Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!