Coś wyrazistego i lekkiego na wiosnę, bo jak jest tak ciepło, to żołądek częściowo chyba żywi się słoncem i nie potrzeba dużo w niego pakować :)

(2 porcje)

  • 300g piersi z kurczaka
  • 2 garście miksu sałat
  • 1/2 żółtej /czerwonej papryki
  • 1 gruszka
  • miód
  • sól i pieprz (użyłam czerwonego)
  • pestki dyni/słonecznika (do posypania)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka imbiru, startego na tarce
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki octu winnego / 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • Paprykę kroimy w paseczki, gruszkę w cieniutkie plasterki. Pierś z kurczaka dzielimy wzdłuż na kilka filecików. Każdy z nich nacieramy solą, pieprzem, oliwą i niewielką ilością miodu.

    Smażymy na porządnie rozgrzanej patelni 2-3 minuty z każdej strony aż lekko się zrumienią.

    W naczynku łączymy składniki dressingu. Do miski wrzucamy sałaty, zalewamy je sosem i dobrze mieszamy. Wykładamy na talerze. Na wierzchu układamy warzywa i kurczaka, posypujemy podprażonymi pestkami. Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!