sałatka na ciepło z kaszą, pieczonymi warzywami, awokado, orzechami i cynamonowym winegretemsałatka na ciepło z kaszą, pieczonymi warzywami, awokado, orzechami i cynamonowym winegretem

Jesień to okres, w którym lekkie sałatki pełne świeżych warzyw przechodzą małą metamorfozę – królują w wersjach na ciepło, są pełne treściwszych dodatków! na pierwszy plan wychodzą zdrowe ziarna, strączki, pestki i orzechy. Szybkie w przygotowaniu sałatkowe ‚superbowls’ są idealną opcją na zdrowy i wartościowy obiad nawet w bardzo zabiegany dzień!

(2-3 porcje)

  • 1/2 miękkiego awokado
  • 1 szklanka ulubionej kaszy, ugotowanej
  • 1 garść świeżej roszponki
  • 50g pokruszonego sera feta, ricotty lub mozarelli
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 3 młode ziemniaki (lub jeden batat)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona cukinia
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej (i/lub ostrej) papryki w proszku
  • szczypta cynamonu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • DO PODANIA, opcjonalnie: 1 łyżeczka sezamu, 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki, kolendry lub bazylii

DRESSING:

  • 70ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz

nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!

Piekarnik nagrzewamy do 210-220*C.

Ziemniaki kroimy na cząstki, paprykę w kostkę, cukinię w paseczki. Warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i oliwę. Potrząsamy miską by warzywa równomiernie pokryły się dodatkami i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy przez około 25-30 minut. (do momentu w którym warzywa będą lekko podpieczone – w trakcie pieczenia warto 1-2 razy przemieszać je dużą łyżką)

Na dnie miseczek układamy umytą roszponkę. Dodajemy pokrojone w plasterki awokado, kaszę i upieczone warzywa. Posypujemy pokruszonym serem, orzechami, sezamem i świeżymi ziołami.

W naczynku łączymy składniki dressingu. Polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!

SZUKAJ INNYCH PRZEPISÓW Z KATEGORII SAŁATKA
[latest_post type=’boxes’ number_of_posts=” number_of_colums=’4′ order_by=’title’ order=’ASC’ category=’salatka’ text_length=’0′ title_tag=’h6′ display_category=’0′ display_time=’0′ display_comments=’0′ display_like=’0′ display_share=’0′]

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!