Sałatka z brokułami, migdałami i parmezanem w chrupiącej wersji  na słodko! Nigdy wcześniej nie łączyłam brokuła z owocami (a tym bardziej z daktylami ) i jestem milo zaskoczona, bo wyszło całkiem pysznie! I jeszcze słodki winegret pasuje tu idealnie. Jeżeli lubicie, świetnie wpasuje się w tą sałatkę też posiekany i podsmażony chrrrrupiący boczek !

(2 porcje)

1 brokuł, podgotowany lub upieczony
1 chrupiące jabłko (np ligol, szara reneta)
4 łyżki posiekanych migdałów
6-8 suszonych daktyli bez pestek
3-4 łyżki startego parmezanu
garść rukoli lub roszponki,
100g posiekanego i podsmażonego boczku, opcjonalnie
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz

Brokuł dzielimy na cząstki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 4-5 minut by lekko zmiękł, odcedzamy i osuszamy. Jabłko kroimy w plasterki (lub w kosteczkę). Migdały niedbale siekamy i prażymy na suchej patelni ok 2-3 minuty.

Składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy posiekane daktyle i parmezan (i poszarpaną rukolę/roszponkę, jeśłi ich używamy).

W naczynku łączymy składniki dressingu, polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!