Takie oto danie wymyślił (sam!:)) mój T.  Jest pyszne, tylko nie przesadzajcie z soleniem, bo suszone pomidory i szynka parmeńska są słonawe same w sobie :) Całość pałaszowaliśmy z kluchami i szpinakiem polanym miodowym winegretem. Polecam!

(4 porcje)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 8 suszonych pomidorów z oliwie 
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • Piekarnik nagrzewamy do 190*C.

    Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na 4 części,  rozbijamy tłuczkiem by uzyskać jak najcieńsze fileciki. W miseczce łączymy 3-4 łyżki oliwy, rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Każdy filet układamy na plasterku szynki parmeńskiej, nacieramy od środka oliwą z przyprawami. Na brzegu kładziemy pokrojonego w paseczki suszonego pomidora (i ser), zwijamy i spinamy  końce wykałaczkami.

    Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy dodatkowymi 2-3 łyżkami oliwy, dodajemy faszerowane papryczki. Na wierzchu układamy gałązki  świeżego rozmarynu.  Całość przykrywamy folią aluminiową zapiekamy ok 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10-12 minut. Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!