risotto z chrupiącym boczkiem i pieczoną papryką risotto z chrupiącym boczkiem i pieczoną papryką risotto z chrupiącym boczkiem i pieczoną papryką

Wariacji na temat risotto jest sto milionów. Łącznie z tą, by całkowicie usunąć z niego ryż i zastąpić go np.. kaszą? Burzyłam już risottowe fundamenty w kaszotto z pieczonym burakiem, pęczotto z rozmarynem . Dziś ryż jest! W akompaniamencie pysznej pieczonej papryki i czosnku, do tego chrupkie kawałki boczku, garść świeżej pietruszki i pyszny ser. Oj pyszności pyszności <3

(3-4 porcje)

  • 1 SZKLANKA SUCHEGO RYŻU DO RISOTTO (typ arborio/carnaroli) 
  • 1 CZERWONA PAPRYKA 
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 1 CZERWONA CEBULKA
  • 500-600ml BULIONU
  • KILKA PLASTERKÓW BOCZKU/SZYNKI PARMEŃSKIEJ (opcjonalnie)
  • 4-5 łyżek startego TWARDEGO SERA (np parmezan/grana padano lub inny ulubiony ser)
  • 3 łyżki posiekanej ŚWIEŻEJ PIETRUSZKI
  • 1 łyżka MASŁA (opcjonalnie)
  • 100ml BIAŁEGO WINA (opcjonalnie; wytrawne lub półwytrawne)

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne oraz białe błonki i kroimy ją w ok 1,5cm paski. Nacieramy oliwą, posypujemy lekko pieprzem i układamy na blaszce pieczenia razem z NIEobranymi ząbkami czosnku. Pieczemy w 190* około 15 minut (aż papryka zmięknie i się pomarszczy). W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną jak najdrobniej cebulkę i smażymy 2-3 minuty aż się zeszkli. Dodajemy suchy ryż. Smażmy mieszając kolejne 2 minuty, po czym zmniejszamy ogień i dolewamy wino. Po 2-3 minutach wlewamy szklankę bulionu. Gotujemy co jakiś czas mieszając. Stopniowo dodajemy kolejne porcje płynu gdy poprzednie zostaną całkowicie  wchłonięte przez ryż. (możliwe , że konieczne będzie dodanie nieco większej ilości bulionu lub wody). Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy masło i ser, doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy by ser całkowicie się rozpuścił. Na koniec łączymy z upieczonym (i wyciśniętym z łupinek) czosnkiem, papryką i posiekaną pietruszką. Jeśli używamy boczku/szynki parmeńskiej, w czasie gdy gotuje się ryż podsmażamy je na osobnej patelni i dodajemy na koniec razem z papryką. Gotowe!

[print-me]
[latest_post type=’boxes’ number_of_posts=” number_of_colums=’4′ order_by=’title’ order=’ASC’ category=’kaszakluskiryz’ text_length=’0′ title_tag=’h6′ display_category=’0′ display_time=’0′ display_comments=’0′ display_like=’0′ display_share=’0′]
drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!