(4 porcje)

  • 500g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 cebule dymki, posiekane
  • po 2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie) i pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
  • sól i pieprz
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 100ml mleka kokosowego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

 

Składniki na pulpeciki umieszczamy w dużej misce i ugniatamy dłonią by dobrze się połączyły.

Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, smażymy kuleczki 6-8 minut co jakiś czas obracając by mięso równomiernie się zrumieniła.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną jak najdrobniej cebulkę i paprykę. Gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek, miętę, mleko kokosowe i pomidory. Gotujemy kilkanaście minut by sos zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

 

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!