Takie mięsne pulpeciki kojarzą mi się głównie z wycieczkami do IKEI ;) ostatnio mam jednak wrażenie że ich jakość radykalnie się pogorszyła… Lepsze domowe ! A te nie wymagają wcale dużego wysiłku. A do nich.. super domowy sos BBQ z żurawinami. Są naprawdę pyszne, świetnie pasują do pieczonych ziemniaczków z rukolą lub domowych frytek

(4 porcje)

  • ok 500g mięsa mielonego wołowego (ew wieprzowego lub z indyka)
  • 1 cebulka, drobniutko posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka curry i kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • sól i pieprz 
  • olej sezamowy / ew oliwa z oliwek (do smażenia)
  • 150ml keczupu
  • 2-3 łyżki konfitury żurawinowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu worcester (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulkę, czosnek, musztardę, imbir, jajo. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kuleczki i przekładamy je na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Obsmażamy, a gdy równomiernie się zrumienią przekładamy na osobny talerzyk.

W międzyczasie, w osobnej miseczce łączymy ze sobą składniki sosu i wlewamy sos na wciąż rozgrzaną patelnię. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy kilka minut co jakiś czas delikatnie mieszając by smaki dobrze się połączyly a ocet odparował. Łączymy z pulpecikami. Przed podaniem posypujemy wg uznania sezamem lub np posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!