Pulpeciki  w wersji lekko orientalnej – z sezamem, imbirem, w sosie sojowym z miodem. Szybkie w przygotowaniu, wystarczy jedna patelnia i pół godziny ! Ja lubię je z makaronem pszennym ‚soba’ ale świetnie smakować będą też np z ryżem. Przed podaniem możecie posypać posiekaną pietruszką chrupiącymi kiełkami słonecznika :)

(3-4 porcje)

  • 500g mielonego mięsa wołowego (lub innego – wieprzowego lub z indyka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 cebulka szalotka, posiekana
  • 1 łyżka startego na tarce  świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu
  • olej sezamowy / oliwa z oliwek
  • mąka ziemniaczana (ew pszenna – do obtoczenia pulpecików)
  • sól i pieprz
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • makaron ryżowy/sojowy/pszenny
  • ryż basmati/jaśminowy
  • świeża pietruszka/kolendra
  • kiełki słonecznika
  • sezam

Do dużej miski przekładamy mięso, dodajemy posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sezam, sos sojowy, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy składniki dużą łyżką lub dłonią. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je delikatnie w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy/oliwę. Smażymy pulpeciki 1-2 minuty z każdej strony – na złotobrązowy kolor.

W osobnym naczynku łączymy składniki sosu.

Gdy mięso równomiernie się obsmaży, zmniejszamy ogień i dolewamy sos. Całość podgrzewamy 8-10 minut co jakiś czas mieszając, by ocet odparował a sos zgęstniał. Podajemy z makaronem lub ryżem

Przed podaniem warto posypać całość dodatkowa porcja sezamu, kiełkami  lub świeżą pietruszką czy kolendrą.

Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!