pstrąg zapiekany z ziołami, szparagami i cytrynowo-maślanym sosem pstrąg zapiekany z ziołami, szparagami i cytrynowo-maślanym sosem pstrąg zapiekany z ziołami, szparagami i cytrynowo-maślanym sosem

Wiecie, że na świecie jest aż 211 gatunków szparagów,a większość w Afryce? W Polsce występuje tylko jeden. I to bardzo krótko, więc w maju nastawiam się na te zielone strąki! :) Choć najwięksi szparagowi entuzjaści dochodzą do etapu kupowania specjalnych garnków do gotowania tychże, ja wolę szparagi pieczone. A takie pieczone z rybą to dopiero wiosenny wypas <3 Dziś piekę z pstrągiem, a jeśli wolicie

pieczone szparagi z łososiem to łapcie mój przepis tutaj 

(2 porcje)

  • 2 ŚWIEŻE PSTRĄGI (wypatroszone i oczyszczone)
  • PÓŁ PĘCZKA ZIELONYCH SZPARAGÓW
  • 1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI BIAŁA CEBULA, obrana
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU, obrane
  • 1 CYTRYNA, dobrze umyta
  • 2 ŁYŻKI POSIEKANEJ NATKI PIETRUSZKI
  • 2-3 ŁYŻKI POSIEKANEJ BAZYLII
  • 1 ŁYŻECZKA MIODU
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • 1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK
  • SÓL i PIEPRZ

 

MAŚLANA KASZA:

  • 50g CZARNEJ KOMOSY RYŻOWEJ
  • 100g KASZY ORKISZOWEJ
  • 1 ŁYŻKA MASŁA

 

Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Cebulkę kroimy w piórka i przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, połowę posiekanej bazylii, miód, sok z połowy cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem i całość ugniatamy chwilę dłońmi by składniki dobrze się połączyły.

Umyte i osuszone rybki nacieramy oliwą i układamy na papierze do pieczenia. Środki napełniamy  farszem. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, pozostałe części nacieramy oliwą i układamy na blaszce obok pstrągów. Bezpośrednio przed włożeniem do pieca posypujemy resztą bazylii, doprawiamy solą i czerwonym pieprzem. Zapiekamy ok. 20 minut.

W międzyczasie, komosę i kaszę orkiszową gotujemy razem ‚na kleisto’. Po ugotowaniu łączymy z łyżeczką masła i szczyptą soli. Na patelni rozpuszczamy dodatkowe 2-3 łyżki masła i łyżkę oliwy, dodajemy pozostałą pokrojoną w cienkie plasterki  cytrynę i smażymy na małym ogniu ok. 3 minuty. Komosę, upieczone ryby i szparagi układamy na talerzach, polewamy maślanym sosem bezpośrednio przed podaniem. Smacznego!

 

[print-me]

nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz na Ceneo!

SZUKAJ INNYCH PRZEPISÓW Z KATEGORII RYBA
[latest_post type=’boxes’ number_of_posts=” number_of_colums=’4′ order_by=’title’ order=’DESC’ category=’ryba’ text_length=’0′ title_tag=’h6′ display_category=’0′ display_time=’0′ display_comments=’0′ display_like=’0′ display_share=’0′]
drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!