Zmieszaj kilka pysznych składników w naczyniu żaroodpornym, przykryj, włóż do pieca i… daj magii zadziałać! :) Dziś czarujemy kurczaka, paprykę i rozmaryn. Dzięki przykryciu mięso pozostaje soczyste a wokół niego tworzy się gęsty paprykowy sos. Jakie proste a jaka petarda! Dla miłośników kuchni leniwej. I pysznej :)

(4 porcje)

  • 4 podudzia z kurczaka 
  • 1 duża czerwona lub żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml koncentratu pomidorowego lub 250ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • pieczone ziemniaczki / kasza jęczmienna / ryż długoziarnisty
  • pieczone warzywa

Piekarnik nagrzewamy do 170*C.

Paprykę kroimy w ok 2cm plastry, cebulkę w piórka, czosnek siekamy drobno. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia  Z PRZYKRYWKĄ!, dodajemy oliwę, ocet (jeśli używacie), paprykę, rozmaryn i mieszamy by pokryć warzywka równomiernie przyprawami. Między warzywami układamy podudzia z kurczaka.

W naczynku łączymy koncentrat z ok 100ml wody (jeśli używacie passaty pomijamy ten etap), polewamy nim warzywa i kurczaka. Doprawiamy całość solą i pieprzem, przykrywamy przykrywką i zapiekamy ok 60 minut (lub nieco dłużej, kurczak powinien być miękki i z łatwością odchodzić od kości.

By uzyskać przypieczoną skórkę warto 10 ostatnich minut dopiekać kurczaka bez przykrycia (np na termoobiegu). Przed podaniem posypujemy posiekanym świeżym rozmarynem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!