Ciasteczka owsiane, wersja świąteczna! Wychodzą bardzo bardzo chrupiące. Zrobicie je w kilka chwil, będą więc też super zdrowym świątecznym podarunkiem ‚last minute’ ! :) 

(ok 20 dużych ciastek lub 35 mniejszych)

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej, może być dowolna)
  • 100g miękkiego masła (użyłam klarowanego) ( można użyć też np 70g masła i 2 łyżek masła orzechowego)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki trzcinowego cukru lub cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • po 1 łyżeczce: sproszkowanych goździków, kardamonu i imbiru
  • 2-3 łyżek otrębów lub zarodków pszennych, opcjonalnie (jeśli chcecie by miały więcej błonnika i były jeszcze zdrowsze!)
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

W dużej misce ucieramy masło z cukrem (do powstania jednolitej masy). Dodajemy jajka, krótko miksujemy.

Wsypujemy płatki, mąkę, przyprawy, sodę, sól. Mieszamy dużą łyżką aż składniki dobrze się połączą. Z masy (będzie kleista) formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w odstępach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Spłaszczamy .

Pieczemy ok 10-12 minut (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek), aż brzegi ciastek lekko się zrumienią. Gotowe! (po wystudzeniu twardnieją)

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!