(2 porcje)

  • 2 filety z łososia (każdy ok 150g)
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżeczki miodu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • sałata masłowa (1 garść 
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • miód (opcjonalnie! 1 łyżeczka)
  • sól pieprz

Listki sałaty rwiemy na kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, miód, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Filety z łososia myjemy, osuszamy , nacieramy oliwą od strony skóry i układamy na folii  aluminiowej. Smarujemy od góry miodem i posypujemy sezamem, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny, delikatnie solimy. Na wierzchu każdego fileta kładziemy pół łyżeczki masła. Zapiekamy w 190* ok 25 minut. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!