…i stwierdzenie ‚sałatka ziemniaczana’ nabiera nowego znaczenia.

(3-4 porcje)

  • 4-5 sporych ziemniaków o wysokiej zawartości skrobii (irys/irga)
  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, wędzonej papryki
  • 2 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)
  • 100g sera feta lub np koziego
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • 5-6 suszonych pomidorów w zalewie, pokrojonych
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 210*C.

Ziemniaczki obieramy i kroimy w talarki. Dobrze opłukujemy,  wkładmy do miski, zalewamy zimną wodą i schładzamy w lodówce min 15 minut. Odlewamy wodę a ziemniaki dobrze suszymy (najlepiej ręcznikiem papierowym). Ponownie wkładamy do suchej miski, dodajemy papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną (jej dodatek sprawi, że będą bardziej chrupiące), sól, pieprz i oliwę. Potrząsamy miską by ziemniaki pokryły się równomiernie przyprawamy i układamy je (w odstępach!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 30-40 minut (czas pieczenia niestety zalezy od piekarnika; pieczemy do zbrązowienia!; w trakcie pieczenia warto obrócić je 1-2 razy a na ostatnie 10 minut włączyć termoobieg). Upieczone ziemniaki łączymy z rukolą, pokrojonymi z cząstki pomidorkami i suszonymi pomidorami, posypujemy pokruszoną fetą, solą,  skrapiamy oliwą. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!