Kolejna odslona pieczonych ziemniaków, pyszna jak wszystkie! Tym raziem nacięłam je jak czipsy, dodałam zioła, czosnek i roztopione masło. Są boskie!

(4 porcje)

  • 5-6 młodych ziemniaczków lub 2-3 bataty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu/ płatków drożdżowych
  • 2-3 łyżki roztopionego masla / oliwy

Piekarnik nagrzewamy do 220*C

Ziemniaczki dokładnie myjemy (nie obieramy), i nacinamy na ok 2mm paski (uważnie, by ich nie porozcinać!). To samo robimy z batatami (można je wcześniej podzielić na kilka części.

Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią alumiową blaszkę. We wgłębienia wtykamy pokrojony w paseczki czosnek, polewamy oliwą, posypujemy ziołami i zapiekamy ok 30-40 minut (w zależności od odmiany ziemniaka i wielkości kawałków).

Gdy lekko się zrumienią wyjmujemy je z pieca, polewamy niewielką ilością masła lub oliwy, posypujemy parmezanem lub płatkami drożdżowymi i ponownie zapiekamy ok 5-7 minut. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!