Frytki robię… tak, często. Bo to ulubione danie Tomka! Najlepsza frytkowa odmiana ziemnaków? Irga, Denar, Irys, Sante – ziemniaki o średniej zawartości skrobii. Pamiętajcie by układać je na blaszce w odstępach i…postępujcie zgodnie z przepisem, a na pewno wyjdą superchrupiące! A może … spróbujecie dodać do nich dodatki – po inspiracje zapraszam tutaj!

(2-3 porcje)

  • 5 dużych ziemniaków 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1-2 łyżeczki słodkiej / ostrej papryki w proszku
  • sól

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie ok 4-5mm paski, ważne jest to, by były równej grubości, by jednakowo się rumieniły.

Wrzucamy na sitko, dokładnie płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku.

Przekładamy do miski, dodajemy oliwę i paprykę i sól, mieszamy by ziemniaki pokryły się równomiernie.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej woskowanym) zachowując między nimi odstępy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy ok 25 minut (do lekkiego zrumienienia), następnie włączamy termoobieg i dopiekamy kilka minut (w zależności od tego jak bardzo chrupiące frytki chcemy uzyskać.)

Upieczone frytki posypujemy dodatkowo solą. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!