pęczotto z czerwoną papryką, suszonymi pomidorami i serem

Mimo, że lubię tracydyjne risotto, częściej używam do tego typu dania naszego polskiego pęczaku – nie tylko dlatego, że jest bardzo zdrowy! Pęczak nie dość, że świetnie chłonie wodę, jest kleisty z zewnątrz a jednocześnie przyjemnie twardawy w środku to wydaje mi się zdecydowanie mniej mdły niż ryż. Poza tym danie w wykorzystaniem pęczaku zamiast ryżu arborio jest o niebo tańsze! Zdecydowanie polecam wypróbować. Pęczotto z poniższego przepisu, mimo że wegetariańskie, jest naprawdę MEGA sycące.  Jeśli jednak brakuje Wam tutaj zwierzęcego białka – świetnie pasować będzie dodatek posiekanego i podsmażonego boczku czy szynka parmeńska :)

(2-3 porcje)

    • 1 szklanka suchej kaszy pęczak /  ew. ryżu do risotto (typ arborio/carnaroli)
    • 1 czerwona i jedna zielona papryka
    • 1 nieduża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • 100g twardego sera – np parmezan/cheddar
    • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka 
    • oliwa z oliwek 
    • sól i pieprz

Papryki i pomidory kroimy w ok 1cm kosteczkę, cebulkę siekamy jak najdrobniej.

Cebulkę wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy 1-2 minuty. Gdy zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę i suszone pomidory. Gdy warzywa się podrumienią zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i opłukaną kaszę.

Smażymy, mieszając 1-2 minuty po czym dodajemy pomidory, dolewamy ok 1 szklankę wody i gotujemy całość pod przykryciem ok 25 minut (co kilka minut mieszając), aż kasza wchłonie płyny i powstanie kleista masa. (w razie czego dolewamy nieco więcej wody).

Bezpośrednio przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem oraz łączymy ze startym parmezanem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!