(2 porcje)

  • 200g suchego makaronu (u mnie pełnoziarnisty)
  • 300g piersi z kurczaka 
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250ml passaty pomidorowej
  • suszona bazylia i oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • starty ser (np parmezan)
  • świeża bazylia, posiekana

Paprykę kroimy w cienkie paski i układamy na folii aluminiowej razem z dwoma obranymi i pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku. Skrapiamy oliwą i zapiekamy w 200* ok 15 minut.

W międzyczasie, cukinię dzielimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki, cebulkę siekamy jak najdrobniej, kurczaka kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy warzywa i smażymy 2-3 minuty by zmiękły i odparowały. Dodajemy kurczaka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy.

Smażymy do zrumienienia mięsa, dolewamy passatę i gotujemy na małym ogniu by powstał gęsty sos. Makaron gotujemy al dente i również przekładamy na patelnię.

Dodajemy upieczone papryki i plasterki czosnku. Delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Skrapiamy oliwą, posypujemy tartym serem i bazylią. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!