Zmiksowana ciecierzyca to nie tylko hummus (choć jeśli macie na niego ochotę, zapraszam po mój przepis na pyszny hummus z pieczonym czosnkiem ). Dziś blendujemy cieciorkę z orzechami włoskimi i pomidorami. Inaczej i równie pysznie!

(1 słoiczek)

  • 1 puszka ciecierzycy
  • garść (ok 40-50g) posiekanych orzechów włoskich
  • 3 suszone pomidory w zalewie (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz
ŚWIEŻA PIETRUSZKA

ULUBIONE PIECZYWO (najlepiej domowe! przepis na mój ekspresowy chlebek gotowy w godzinę znajdziesz tutaj)

Orzechy siekamy nożem i prażymy na suchej patelni ok 1-2 minuty aż zaczną ładnie pachnieć. Przekładamy do blendera, dodajemy odsączoną ciecierzycę, pomidory, oliwę, obrany czosnek. Miksujemy pulsacyjnie na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!